WWW.meheszet.ewk.hu

Méhészet

MENÜ

"Receptek mézzel,de nemcsak édesen"


Mézes sült alma:
Hozzávalók: Alma, méz, dióbél, mazsola, rum, citromlé.
Elkészítése: A mazsolát áztasd be rumba, a diót pedig vágd apró darabokra. Az almát a magháza felett vágd ketté, s a magházát vájd ki. Az üreget locsold be kevés citromlével, majd tegyél bele dióval elkevert (lecsurgatott) mazsolát, arra kanalazz egy kis mézet, végül illeszd össze az almák két felét. Tedd forró sütõbe, s addig süsd, amíg egy kicsit nem veszít a tartásából.

Mézes puszedli:
Hozzávalók: 25 dkg méz, 50 dkg teljes kiõrlésû búzaliszt, 1 dl víz, fahéj, szegfûszeg, 1 dkg szódabikarbóna, dió, aszalt szilva.
Elkészítése: A lisztet összegyúrjuk a mézzel, vízzel, dióval, fûszerekkel, és egy órát pihentetjük. Ezután kb. egy centiméter vastagságúra nyújtjuk, tetejét meghintjük a gorombára darált dióval. Formás kiszúróval, különbözõ alakzatokat szaggatunk, melyeknek közepére egy-egy szem aszalt szilvát teszünk. A mézes süteményeket 150-180 fokos sütõben sütjük, körülbelül 10 percig.

Mézes krémes:
Hozzávalók a tésztához: 1 tojás, 4 dkg zsír, 1 kávésk. szódabikarbóna, 2 evõkanál méz, 2,5 evõkanáltej,15 dkgcukor,45dkgliszt.
Hozzávalók a krémhez: 15 dkg vaníliás cukor, 20 dkg vaj, 2 dl tej, 2 evõkanál búzadara, 4 evõkanál baracklekvár. Elkészítés: A tészta készítése: 1 tojást a 4 dkg zsírt, az 1 kávéskanál szódabikarbónát, a 2 evõkanál mézet, a 2,5 dl tejet és a 15 dkg cukrot gõzön fõzzük 5 percig, és közben habverõvel keverjük. Melegen belekeverjük a 45 dkg lisztet. Deszkán összegyúrjuk, és négy cipót formálunk belõle, amit 1 óráig pihentetünk, majd kisodorjuk és zsírozott, lisztezett tepsi hátán külön-külön megsütjük. A KRÉM készítése: 2 dl tejben a búzadarát keményre fõzzük, ha kihûlt hozzáadjuk a cukorral kikevert vajhoz. Az egészet jól összedolgozzuk, és a lapokat megtöltjük. Az alsó lapra lekvárt, középre a krémet, majd ismét a lekvárt teszünk egymásra és lepréseljük azért, hogy a krém megpuhítsa a tésztát. Porcukorral meghintjük, és vékony szeletekre vágjuk.

Rozmaringos mézes csirke:
Hozzávalók: 3 evokanálnyi méz, 3 evokanálnyi citromlé, 2 teáskanálnyi száritott rozmaring, csipetnyi pirospaprika, 6 kifilézett csirke darab.
Elkészítés: Keverjük össze a mézet, citromlét, pirospaprikát és a száraz rozmaringot egy kis edénybe, majd a keverék felével kenjük be az elokészitett csirke darabokat mindkét oldalról. A sütot közepes homérsékletre beállitjuk, kb. 175 °C és egy órán keresztül sütjük, vagy amíg teljesen át nem sült, idonként kenegetve a maradék mázzal.

Törökméz:
Hozzávalók: 30 dkg cukor, 3/4 pohár víz, 15 dkg méz, 1 citrom leve, 25 dkg dió vagy mogyoró, 4 tojás fehérje, nápolyi-lapok.
Elkészítés: A vízbõl és cukorból vastag szirupot fõzünk, kavargatással hozzátesszük a mézet, úgy, hogy nehogy színt váltson. Beletesszük a citrom levét és a diót. Levesszük a tûzrõl, addig kavargatjuk, míg vastagabb lesz. Felverjük a tojásfehérjét, lassan összekeverjük a masszával, nápolyi-lapra öntjük, elegyengetjük, ráhelyezünk egy másik lapot, deszkával s még egy nehézséggel lenyomatjuk. Kihûlve vizes késsel daraboljuk.

Mézeskalács:
Hozzávalók: 10 dkg margarin vagy vaj, 10 dkg cukor, 10 dkg méz, 2 egész tojás, 20 dkg liszt, 1 dkg szalalkáli, 1/2 kk gyömbér, szegfûszeg és fahéj, 5 dkg cukrozott narancshéj, kevés zsemlemorzsa.
Elkészítés: Kerek vagy hosszúkás formát választunk, amit zsiradékkal kikenünk, zsemlemorzsával beszórunk. A vajat vagy margarint keverjük habosra a cukorral, keverjük hozzá az elõbb megforralt mézzel a kockára vágott narancshéjat és tegyük hozzá a felhabosított tojásokat, végül lisztet, fûszereket, szalalkálit keverjünk bele. Ezután öntsük az elõkészített formába. Közepesen meleg sütõben sütõben 40 percig süssük.


Mézes zserbó:
Tészta
50 dkg liszt, 6 dkg vaj, 15 dkg kristálycukor, 1 kávéskanál pezsgõ (vagy bor), 4 evõkanál tejföl. Ezt összekeverjük és 6 lapon megsütjük.
Krém
4dl tej, 3 tojás sárgája, 2 evõkanál porcukor, 3 evõkanál rétesliszt, 1 csomag vaníliás cukor: ezt sûrítve fõzzük.
20 dkg vajat 15 dkg porcukorral habosra keverünk, majd összekavarjuk a masszával (miután az kihûlt), , és végül a 3 tojás kemény habját, 15 dkg diót és 1 dl rumot adunk hozzá.
A hat lapot megtöltjük és a tetejére is teszünk a masszából, majd meghintjük dióval.


Aprósütemény gyerekeknek
Hozzávalók:/20dbelkészítéséhez/

1dlméz,15dkgliszt,12dkgporcukor,2tojássárgája,1dltejföl,késhegynyi szalalkáli,8dkg vaj,1tojásfehérje, 8dkg dió, reszelt citromhéj, vegyes gyümölcs dzsem
A mézet keverõedénybe helyezzük, hozzáadjuk a tojás sárgákat, a porcukrot, a lágy vajat, a szalalkálit és a tejfölt. Megszórjuk a reszelt citromhéjjal, majd fakanállal habosra keverjük. hozzátesszük a lisztet, majd gyúródeszkára borítjuk, és puha tésztát gyúrunk belõle. Fél centi vastagra nyújtjuk, és különbözõ formákat szaggatunk belõle.
Kikent tepsibe helyezzük és bekenjük tojásfehérjével, majd negyedre vágott dióval díszítjük. A tepsibe egy órát hagyjuk állni. A sütõt 240 C-ra hevítjük és belerakjuk a tepsit. Amikor a tészta felemelkedett, 180 c-ra viszavesszük a hõt, és rózsaszínûre sütjük.
Kihûlve kettesével megkenjük a gyümölcs dzsemmel és összeragasztjuk. Ez a sütemény hosszú ideig tárolható

Asztali nézet